Ben je klaar om mee in De Geschiedenis Van Het Wereld Wijde Web te duiken?
Ga lekker achteruit zitten en verken de zeer korte maar intrigerende geschiedenis van het wereldwijde web, waar elke klik en scroll een mijlpaal vertegenwoordigt in de evolutie van websites.
We gaan jullie een zo beknopt mogelijk overzicht geven van hoe mensen al jaren websites maken.
De Pioniersdagen Van het Internet (HTML in de Jaren ’90)
In 1991 bracht Tim Berners-Lee, de visionaire uitvinder van het World Wide Web, zijn creatie tot leven met de lancering van de allereerste website. Deze rudimentaire pagina, geschreven in HTML, markeerde het nederige begin van een ongekende reis. Grafische elementen waren schaars, en websites fungeerden vooral als digitale brochures met beperkte interactiviteit.
Wist je trouwens dat er ook een Belg mee aan de wieg van het internet stond? Niemand minder dan Robert Cailliau, geboren in Tongeren. De invloed van Robert Cailliau op Tim Berners-Lee in de pioniersdagen van het World Wide Web kan niet onderschat worden. De twee werkten samen aan het CERN, de Europese Organisatie voor Kernonderzoek. Cailliau en Berners-Lee waren partners in de ontwikkeling van het wereld wijde web. Robert was zelfs de manager van Tim op dat moment en speelde een cruciale rol bij het verspreiden van het concept van het World Wide Web. Het verkrijgen van steun binnen CERN voor de verdere ontwikkeling van het WWW was dan misschien ook zijn grootste verwezenlijking.
Zijn samenwerking met Tim Berners-Lee leidde tot de onthulling van de allereerste website in 1991, een mijlpaal die het startpunt markeerde voor de spectaculaire evolutie van het web zoals we dat vandaag kennen. De gezamenlijke inspanningen van Cailliau en Berners-Lee hebben de weg vrijgemaakt voor de transformatie van het internet van een bescheiden begin naar een wereldwijd fenomeen.
Opkomst van Interactiviteit en Dynamische Content (Jaren 2000)
De jaren 2000 brachten een keerpunt met de opkomst van JavaScript. Deze programmeertaal opende de deur naar interactiviteit op het web. Bedrijven zoals Amazon begonnen dynamische content te omarmen, waardoor gebruikers producten konden toevoegen aan hun virtuele winkelwagentje zonder de pagina te vernieuwen. Dit was een paradigmaverschuiving in de gebruikerservaring, die de basis legde voor toekomstige ontwikkelingen.
Sociale Media Revolutie (Midden 2000)
In het midden van de jaren 2000 traden sociale media op het toneel en veranderden ze de digitale interactie zoals we die kenden. Myspace was jarenlang de koploper. Maar… Mark Zuckerberg’s creatie, Facebook, ontketende een golf van sociale interactie. Platforms zoals Twitter en LinkedIn voegden zich bij de revolutie, waardoor het web transformeerde in een sociaal weefsel waar individuen van over de hele wereld met elkaar verbonden waren.
Lees hier het uitgebreide blogartikel over de geschiedenis van social media.
Mobiliteit en Responsiviteit (Webontwikkeling in 2010’s)
Maar terug naar Websites maken! De exponentiële groei van mobiel gebruik in de jaren 2010 dwong websites om zich aan te passen aan verschillende schermformaten. Responsieve webdesigns werden een essentieel en zeer belangrijk onderdeel van webontwikkeling. Met de introductie van CSS3 en HTML5 kregen ontwikkelaars geavanceerde tools in handen, waaronder verbeterde multimedia-integratie en betere lay-outcontrole. Het tijdperk van de smartphone en tablet bracht een revolutie met zich mee in de manier waarop we het web benaderen.
Het is dan ook super belangrijk dat je webdesign responsief is. Dat wil zeggen dat we eigenlijk de website helemaal opnieuw gaan ontwerpen zodat hij functioneert en er mooi uit ziet op éénder welke smartphone of toestel. We laten sommige onderdelen bewust weg, kiezen voor een ander menu, programmeren optimalisaties e.d. Wil jij een responsieve website maken? DIDIFIX helpt je graag 😉
De Huidige Stand van Zaken (Website maken anno 2024)
Vandaag de dag zijn websites geavanceerder dan ooit tevoren. Alles kan, Niks Moet. De ontwikkeling wordt vergemakkelijkt door content management systemen (CMS) zoals WordPress en e-commerce platforms zoals Shopify. Waar we begonnen met HTML domineren nu verschillende programmeertalen de sector, terwijl API’s en frameworks de gebruikerservaring naar ongekende hoogten tillen. Maar dankzij die ontwikkelingen kan je vandaag de dag makkelijk zelf een website maken of een website laten maken.
Terwijl we terugkijken, zien we niet alleen de evolutie van technologie, maar ook de transformatie van het internet als een onmisbaar instrument in ons dagelijks leven. Het is een verhaal van constante vernieuwing en adaptatie, waar elke fase nieuwe mogelijkheden en uitdagingen met zich meebrengt in deze boeiende geschiedenis van het wereld wijde web
Benieuwd naar wat de toekomst te brengen heeft? Web3.0, Artificiële Intelligentie, Blockchain, Augmented of Virtual Reality. In onze volgende blog proberen we onze glazen bol boven te halen!